Skip to main content

bolovi, kiroestetika, kiropraktika, kiropraktika zagreb

Ukočeni vrat

Tehnologija je na visokoj razini. Zadaci i poslovi lakši su nego ikad zahvaljujući napretku električne, računalne i pametne tehnologije. Stvari koje su nekad trebale i trajale satima ili čak danima sada se dovršavaju u nekoliko minuta ili čak sekundi. Međutim, kao i gotovo sve ostalo u životu, uz dobro dolazi i loše. U zamjenu za ovu jednostavnost života dolazi do degeneracije pravilnog držanja. Bilo da cijeli dan sjedimo za računalom, puno vozimo ili previše koristimo mobitele, svi smo krivi za nepravilno držanje.. To dovodi do stresa mišića donje vratne kralježnice, inače poznatije  i kao “tekstualni vrat”.

Epidemija cijelog svijeta

Ljudska glava teži između 10 i 14 kilograma. Kad imate pravilno držanje, glava vam je izravno preko ramena i ne opterećuje  mišiće koji su odgovorni za držanje glave. Međutim, većina ljudi većinu svog vremena provodi u fleksiji vrata (gledajući prema dolje). Većina poslova nas tjera da većinu vremena gledamo prema dolje, osim ako ne postavljate stropne pločice. To dovodi do nevjerojatnog stresa na ove mišiće, što dovodi do grčenja mišića, boli, iritacije živaca, glavobolje itd. Ovisno o tome koliko daleko netko drži glavu, tim se mišićima stavlja dodatna težina, zbog čega se preopterećuju i stalno mogu biti bolni.

ukočeni vrat

Ovo nepravilno držanje uzrokuje nestanak i ispravljanje cervikalne ili vratne krivulje. Kad izgubimo normalnu krivulju na vratu, mnogo smo skloniji grču mišića, boli, neusklađenosti kralježnice i problemima s diskom. Ova normalna krivulja štiti nas jer jednako raspoređuje težinu i pomaže nam držati glavu iznad ramena. Bez toga,  razvijaju se koštane ostruge koje dovode do artritisa.

‘Text Neck’ danas je uistinu epidemija u društvu, jer svatko ima mobitel, svi smo krivi za njihovu prekomjernu upotrebu, zajedno s lošim držanjem. To može imati velike komplikacije. Posjetite  kiropraktičara kako biste dobili procjenu, kao i program vježbi i istezanja koji će promicati bolje držanje i nadamo se vratiti normalnu vratnu krivulju.