Skip to main content

Učinkovitost kiropraktike

Kiropraktika

Naš fokus je na zdravlju i zdravom pristupu općenito, te na kiropraktici. Kao faktor preventive bitno je održavati zdravlje kralježnice, a kiropraktika je osim kao izvrstan način rješavanja tegoba, vrlo uspješna i kao preventivna metoda.

Riječ počinje od grčke riječi koja znači “tretirano rukom.” Nastala je u Sjedinjenim Američkim Državama 1895.godine, a osnivačem se smatra Dr. Daniel David Palmer. Najpoznatiji je oblik alternativne metode, liječi prirodnim putem, bez medikamenata i operacija.

Kralježnica - stup života

Fokus kiropraktike je kralježnica, te korelacija kralježaka i živčanog sustava. Između kralježaka se nalazi 31 par živaca, a kada se dogodi subluksacija, odnosno pomicanje kralješka iz svog prirodnog položaja, dolazi do pritiska na živac koji izlazi iz tog kralješka, on potom gubi funkciju, a time i organ koji je pod njegovim utjecajem. Samo pritisak malog novčića na živce je dovoljan da on izgubi 60 posto svoje funkcije.

Cilj kiropraktike je skidanje pritiska sa živaca otklanjanjem subluksacija s ciljem uravnoteženja protoka impulsa kroz živce, čime organi i tkiva bolje funkcioniraju, zglobovi su pokretniji, te se osjeća rasterećenost.

Zdravlje i kiropraktika

Pisani tragovi o kralježnici sežu u antičku Grčku, Hipokrat, otac današnje moderne medicine, podučavao je svoje učenike da obrate pažnju na kralježnicu jer je ona uzrok mnogim bolestima. Običavao je govoriti: “Što se koristi, razvija se, a što se ne koristi, zakržlja”.

Sastoji se od 33 kralješka i podijeljena je u 5 područja. Od 33 kralježaka, 24 su pokretna i međusobno artikuliraju sofisticiranim zglobnim sustavom. Trtica se sastoji od 5 sraslih kralježaka, a repni dio se sastoji od 2 do 3 zakržljala kralješka. Sveukupno je na kralježnici 46 zglobova. Upravo ti zglobovi u suradnji sa mišićima, ligamentima i tetivama i uz pomoć živčanog sustava koji sve to kontolira, omogućuju nam sve funkcije koje izvršavamo. Bez kralježnice život nije moguć. Pojednostavljeno, kada je zdravlje kralježnice narušeno, tada sve životne aktivnosti koje su naizgled trivijalne, postaju nedostižne.

Kralježnica je stup života svakog čovjeka koji želi ostati uspravan u psihičkom i fizičkom smislu. Svako negativno psihičko stanje koje pogrbljuje kralježnicu dovodi do pritiska na korijene živaca, a oni upravljaju radom svih organa i cijelog organizma.

Bol

Bol je znak da Vaše tijelo ne radi ispravno.

Kontrola

Vaš mozak, leđna moždina i svi Vaši živci kontroliraju kako Vaše tijelo radi.

Stres

Fizički, kemijski ili emocionalni stresovi uzrokuju obrambeno držanje.

Mišići

Mišići se stežu, blokiraju zglobove kralježnice koji pritišću i iritiraju okolne živce.

Živčani sustav

Oslabljena funkcija živčanog sustava uzrokuje stanje bolesti i lošeg zdravlja.

Sveobuhvatnim pregledom kiropraktičar pronalazi subluksacije kralježaka. Djelujući preciznom silom na ukočene kralješke pomaže se tijelu da se oporavi. Zdravlje se obično vraća kako ponavljani tretmani vraćaju integritet živčanog sustava. Zbog toga je kiropraktičarska njega pomogla milijunima da ozdrave i da ostanu zdravi.

Otkrijte imate li subluksacije kralježaka prije nego što one postanu ozbiljnije i kompliciranije za ispraviti.

 

Što je to subluksacija kralješka?

Subluksacija kralješka je rezultat nepravilnog gibanja zglobova kralježnice koji djeluju na komunikaciju živaca između mozga i Vašeg tijela.

Subluksacija kralješka je odgovor na stres. Mišići idu u grč. Zglobovi kralježnice se ukoče. A okolni živci su gušeni i iritirani. To utječe na kontrolu i regulaciju funkcija unutar tijela na način da se ometa komunikacija između mozga i dijelova tijela.

Izgubljena telefonska veza je vrlo iritantna. Ali izgubljena komunikacija između mozga i tijela može ozbiljno ugroziti Vaše zdravlje. Oslabljena komunikacija između živaca može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, a ne samo glavobolje ili bola u leđima. Na primjer, ometanje živčanih impulsa koji idu u i iz želuca: želučani problemi.

Vaš živčani sustav kontrolira svaku stanicu, tkivo, organ i sustav unutar tijela. Ti živčani impulsi putuju kroz Vašu kralježnicu. Imati kralježnicu bez subluksiranih kralježaka je osnova optimalnog zdravlja.

Samo kiropraktičarski pregled može otkriti subluksacije kralježaka i, naravno, samo kiropraktičarski tretman može smanjiti njihov utjecaj na živčani sustav.

 

SUB (manje od) + LUXATION (dislokacija)