Skip to main content

bolovi, kiroestetika, kiropraktika, kiropraktika zagreb

Ozljede mekog tkiva i kiropraktika

Kiropraktika može biti vrlo učinkovita za sve vrste ozljeda. Bilo da se radi o prometnoj nesreći, ozljedi povezanoj sa sportom/tjelovježbom, ili čak klizanju i padu,  terapija kiropraktikom  može ubrzati proces ozdravljenja i vratiti osobu u “stanje prije ozljede” prilično brzo. Kad većina ljudi pomisli na kiropraktiku  usredotočuje se na preusmjeravanje tijela kralježaka na njihovo pravo mjesto. Međutim, većina ozljeda koje smo ranije spomenuli zahvaća meko tkivo oko kralježnice, točnije mišiće, ligamente i tetive. Dakle, pitanje je kako kiropraktičari mogu pomoći ozljedi mekih tkiva koja pogađa pacijenta?

Za početak…

Kada se posebno pogleda kralježnica, može se vidjeti da su mišići oko kralježnice zapravo pričvršćeni na sama tijela kralježaka. To znači da kada dođe do disfunkcije kralježnice, “povlači” se mišić sa sobom. To općenito uzrokuje bol i smanjeni raspon pokreta. Kosti i mišići imaju vrlo blisku vezu, jer se jedno bez drugog ne može kretati. Iz tog razloga, kiropraktička poravnanja zapravo pomažu i mišiću u tom području, jer smanjuju “povlačenje” mišića, vraćajući ga u normalu, neutralni položaj. Isto vrijedi i za tetive i ligamente. Poravnavajući kralježnicu, vraća se struktura mekih tkiva u njihovo normalno, neutralno, “nepovučeno” stanje, čime se ubrzava vrijeme ozdravljenja.

Terapija

Kiropraktičari imaju na raspolaganju niz terapija kako bi smanjili vrijeme ozljeda svojih pacijenata. Terapije poput električne stimulacije mišića, koja se zapravo fokusira na ozdravljenje mišića, mogu smanjiti upalu i povećati protok krvi u to područje, što će ubrzati vrijeme ozdravljenja. Konačno, kiropraktičari mogu pacijentima vježbe i opremu koji će povećati raspon pokreta i smanjiti vrijeme ozljede.