Skip to main content

bolovi, kiroestetika, kiropraktika, kiropraktika zagreb

Uganuće gležnja

Većina nas  je već iskusila uganuće gležnja. U jednom ili drugom trenutku života to će se sigurno dogoditi. Dakle, što možete učiniti kako biste prirodno njegovali uganuli gležanj i može li kiropraktika pomoći?

Anatomija gležnja

Gležanj je složen i sastoji se od više različitih zglobova. Četiri su glavne kosti: tibija, talus, kalkaneus i fibula). Uz mišiće su povezane i brojne tetive i ligamenti. Glavni pokretač  gležnja je zglob s dva glavna pokreta: leđna fleksija (dolje) i plantarna fleksija (gore).

Uobičajene ozljede

Najčešća ozljeda gležnja koju vidimo je inverzijsko uganuće. Ove ozljede često su posljedica sportskih incidenata, osobito trčanja ili aktivnosti koje zahtijevaju brzo zaustavljanje i promjenu smjera. Uganuće je posljedica ozljede kada se vlakna ligamenata zglobova rastegnu izvan normalnog kapaciteta. Taban se pomiče prema drugom stopalu, a vanjski ili bočni ligamenti zgloba su ozlijeđeni.

uganuće gležnja

Pravilno iscjeljivanje

što možete učiniti kako biste pokrenuli  pravilno ozdravljenje?

  • Led  – Odmah nakon ozljede i u sljedećih 3-5 dana poželjet ćete uključiti terapiju ledom u svoju rutinu. Počnite s 12-15 minuta leda (dovoljno da ligamenti i gležanj budu stvarno hladni), a zatim ga skinite jedan sat. Učinite to tijekom dana 3-4 puta.
  • Lagano kretanje/odmor  – Skinite teret! Kako vam gležanj zacjeljuje, poželjet ćete olakšati svoju redovitu rutinu. To ne znači da morate sjediti na kauču cijeli dan s podignutim stopalom, ali znači da manje vremena provodite na nogama. Dok se odmarate, vježbajte neke jednostavne vježbe pokreta, poput nježnog pomicanja gležnja s jedne strane na drugu i gore -dolje.
  • Kiropraktika Kiropraktikom donjih ekstremiteta, uključujući zglob gležnja, može se pomoći vašem tijelu da brže zacijeli. Mnogi pacijenti također prijavljuju kako osjećaju manje boli kao rezultat samo jednog tretmana kiropraktike. Redovitom  kiropraktikom također se mogu spriječiti buduće ozljede.
  • Rehabilitacija  – Jedno područje na koje ljudi obično zaboravljaju je da je, kad oteklina padne, pravo vrijeme je za početak rehabilitacije skočnog zgloba. Uključivanje rutinskih vježbi snage i rutinskih istezanja pomoći će vam u vraćanju ravnoteže.